marți, 14 aprilie 2015

Cateva cuvinte despre dantela tatting

Dantela tatting precum , toate elementele de broderie , dantela ,etc s-au intors la moda !Anul acesta stilistii au reconsiderat dantela un element la moda , asa  trece si vine moda mereu .Eleganta dantelei tatting nu apune ,stil ,feminitate si eleganta.


Cum spalam dantela tatting ? 

Dantelei tatting nu-i place  spalarea prin  actiune mecanica .Deci ,cand o spalam excudem masina de spalat ,periute etc.O  spalam cu mana, prin presare fina .Punem piesa tatting la inmoi timp de  o ora, doua, in apa rece , apoi in apa calduta cu dedergent lichid , un detergent recomandat pieselor textile delicate,  sau un sapun lichid cu ph neutru  o presam sa-i dam prospetime . O presam fin  ,avem grije , fiecare element in parte sa nu-l rasucim sau deterioram. Limpezim tot prin miscari fine , dupa caz poate fi si apretata  folosind un apret de calitate ce nu lasa pete .Nu se apreteaza piesele din fir de poliester ,nu au nevoie de apret , doar piesele realizate din fir de bumbac mercerizat .Se pune la uscat  pe un prosop ,intins astfel incat sa dam  forma initiala cu atat  mai mult daca a fost si apretata piesa.
Dantela tatting din fir de bumbac mercerizat o calcam cu fierul de calcat ,fara abur , protejata de o panza de tifon sa nu intre in contact direct cu fierul fierbinte ,doar fieul cadut, fara abur .
Dantela mereu eleganta , s-a intors .moda trece ,moda vine dar eleganta este sublinitata de fantezia dantelei in toate formelele ei ,iar lucrata manual unica , dantela  nu apune .

  .
Un comentariu :